Фунгисан

Опаковки и флакони от 50 и 100 мл.
Опаковки от 50 и 100 мл.

Биоциден препарат за дезинфекция при аскосфероза (варовито пило) и аспергилоза (каменно пило) по пчелните семейства. Активната субстанция на Фунгисан е четвъртично амониево съединение с фунгицидно действие спрямо гъбичките Ascosphaera apis и Aspergillus и дезинфекционни свойства срещу широк спектър инфекциозни агенти.

 Информация за начина на приложението четете тук

 

Fungisan® - биоциден разтвор дезинфектант и срещу аскосфероза и аспергилоза

 

Ветеринарномедицинският продукт, а сега биоциден разтвор Фунгисан флакони по 50 и 100 ml се предлага повече от 10 години в пчеларството на Р. България.

Фунгисан – разтвор е оригинален продукт за дезинфекция и профилактика на пчелните семейства срещу аскосфероза и аспергилоза. Чрез своя добре изразен противогъбичен ефект, подпомага пчелното семейство да се създаде възможност за хигиенно поведение на пчелите и преодоляване на болестите, причинени от гъбички.

Изследванията на доц. д-р. К. Гургулова, показаха че в доза 2ml на литър захарен разтвор, фунгисанът има широк спектър на противогъбична активност, характеризира се с добра поносимост и

Оказва много добър противогъбичен ефект срещу аскосфероза по пчелите в количество от 2ml на литър захарен разтвор. Експериментът на доц. д-р. К. Гургулова показа, че за да се получи добър антимикотичен ефект при доказана аскосфероза, авторът на опита е приложил Фунгисан 4 - 5 пъти през 6 - 7 дни, по 2ml към разтвора от захарен сироп с обем 500ml . Тази процедура е прилагана и през следващи сезони, както на болни така и на здрави семейства в пчелина. При изпълнение на предвидените комплексни хигиенни мероприятия за ликвидиране на аскосферозата се постига необходимия антимикотичен ефект.

Прилагането на Фунгисан, чрез напръскване с пулверизатор на междурамията и запълване на празни килийки в питите, се оказа друг оптимален начин за прилагане на антимикотичния продукт.

Изследвания показаха, че активното вещество /четвъртично амониево съединение/ притежава антимикотично действие и срещу причинителя на аспергилозата по пчелите. Това заболяване се среща по - рядко и пчеларите могат да разчитат на добър антимикотичен ефект, в случай на аспергилоза по пчелите.

Като се вземе под внимание, че противомикробното, противогъбичното и хигиенните свойства на разтвор от фунгисан имат добре изразени дезинфекционни свойства, пчеларите могат да използват Фунгисан и като добро дезинфекционно средство.

Ако към два литра преварена вода се прибавят 20ml Фунгисан, се получава работен дезинфекционен разтвор, който може да се използва за дезинфекция на механично почистени кошери, рамки и пити, пчеларски инструментариум, работно облекло, включително и ръцете на пчеларя.

Предимства на Fungisan ® - разтвор

  • Фунгисан съдържа четвъртично амониево съединение с много добре изразен фунгициден, антисептичен и миещ ефект. С характерната си добра поносимост, от страна на пчелите и висока антисептична и дезинфекционна ефективност, Фунгисан се наложи като оптимален продукт за обезвреждане на микотичните причинители.
  • Фунгисан е добро дезинфекционно средство срещу широк спектър от инфекциозни агенти.
  • За обработка на кошерите се използва воден разтвор на Фунгисан, като към 2 литра преварена вода се прибавят 20ml от продукта. Подходящ е за обработка на кошера при заселване на рояк или пчелно семейство - опръскват се добре механично почистените стени и дъното с около 150 - 200ml от работния разтвор.
  • Фунгисан се използва и за обработка на питите и рамките от магазина, преди прибирането им в склада, както и за обработка на питите и рамките от плодника при разширяване на гнездото, като за целта се използват 10-20ml от разтвора.
  • Не е за подценяване и антимикотичното предпазно добавяне на Фунгисан при здрави пчелни семейства - към 1 литър захарен сироп се прибавят 2ml Фунгисан. При нужда може да се приложи през периода на подхранване или по време на медосбора.
  • Системното използване на Фунгисан в пчеларската практика не създава предпоставки за развитието на гъбични заболявания в пчелните семейства.
  • Фунгисан - разтвор притежава регистрирана търговска марка в Патентното ведомство на Р. България.